I am Eelco is wereldwijd een populaire streetartist. Zijn streetart kom je onder meer tegen in New York, Michigan, Colombia, Canada, Aruba. En in Nederland is zijn kunst uiteraard ook te bewonderen. Zoals in Rotterdam, Tilburg en in zijn geboorteplaats Uden.
Eelco reist de hele wereld over om in opdracht muurschilderingen te maken. Voor Mantelfoon blijft hij dichtbij huis. Eelco: “De opdracht om in mijn stad erkenning te geven aan Rotterdamse mantelzorgers laat ik niet aan mij voorbij gaan.”
Eelco groeide op in het Brabantse Uden. School kon hem niet zo boeien, tijdens de lessen was hij vooral aan het tekenen. “’s-Nachts ging ik er met mijn spuitbussen op uit om een steegje, bushalte of trein wat meer kleur te geven. Na mijn dienstplicht van een jaar ging ik naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In die tijd was dit de meest gerenommeerde kunstacademie voor de opleiding illustratie, vervolgt Eelco.
Eelco rondde de kunstacademie succesvol af en werkte vervolgens vaak in opdracht. Dit leverde hem veel tijdsdruk op wat hem uiteindelijk tegen ging staan. “Ik heb me een poosje noodgedwongen teruggetrokken om weer op adem te komen. Een jaar later naar New York en maakte daar een muurschildering. Eigenlijk gewoon voor de lol. Ik liet wel mijn Instagramnaam (iameelco) achter bij de muurschildering met als gevolg dat daar allemaal opdrachten uit voort kwamen. In New York zijn inmiddels veel muren van mijn streetart voorzien”. Het werk van Eelco is niet te missen door de felle kleuren en illustraties in een surrealistische pop-art stijl.
Blijvende herinnering voor mantelzorgers
Merel van der Sar, destijds projectleider van Mantelfoon, vertelt: “Voor de Dag van de Mantelzorg, de dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet, waren we dit jaar opzoek naar een blijvende herinnering van erkenning voor Rotterdamse mantelzorgers. We kwamen al snel op het idee om deze erkenning te laten verwerken in een kunstwerk dat voor iedereen toegankelijk is. Een muurschildering, moest het dus worden.”
Hoe pak je zoiets aan? Via via kwamen we terecht bij Lennard de Vlieger, oprichter van Stichting Cretopia. Lennard kent Eelco vanuit verschillende streetart-projecten die hij begeleidde. Hij wist Eelco al snel te overtuigen van de opdracht die Mantelfoon bij hem uitgezet had. “We ondersteunen kunstenaars om de stad een stukje mooier te maken. De boodschap die Mantelfoon in het streetart mee wil geven, steunen wij als stichting van harte”, aldus Lennard.
Erkenning en herkenning voor mantelzorgers
Ook Eelco werd geraakt door het verhaal van Rotterdamse mantelzorgers en de dienstverlening die Mantelfoon aan deze mensen geeft. “Ik heb er nooit zo bij stilgestaan welke impact het intensief zorgen voor een ander kan hebben. Als ik denk aan mantelzorgers dan denk ik aan mensen van middelbare leeftijd en ouder, die voor hun ouders zorgen of zieke partner. Dat kinderen en jongeren ook mantelzorger kunnen zijn, daar denk je niet zo snel aan. Eigenlijk kent iedereen wel iemand die mantelzorger is. Het zorgen voor een ander is ook iets moois. Met mijn streetart wil ik de Rotterdamse mantelzorgers de erkenning én herkenning geven die zij verdienen. Niet iedereen zal zich in het woord ‘mantelzorger’ herkennen, terwijl zij het wél zijn en ook als zodanig gezien mogen worden. Ik verbeeld dit in mijn kunst en hoop daarmee elke unieke mantelzorger uit de schaduw te halen.
Om de muurschildering te beschermen zal Mr. Serious zijn eigen geproduceerde coating aanbrengen, om te zorgen de kleuren voor altijd blijven stralen en beschermd wordt.”
Voor het ontwerp wilde ik me niet laten verleiden door een letterlijke visuele vertaling van mantelzorg.
Om te voorkomen dat het een educatieve muurschildering gaat worden. Ik ben meer op zoek gegaan naar een bepaalde emotie en gevoel van het totaal. In eerste instantie dat het om mensen gaat. De stad met zijn huizen waarvan we meestal niet weten wat zich daarbinnen afspeelt. Over het perspectief, het kunnen uitkijken naar verzorging en bescherming. Het symbool van mantelzorg, de telefoon als het omarmen en steun voor velen. Ook heb ik een kleine link gelegd naar de omgeving van het Rotterdams China Town.
Stichting Cretopia Rotterdam bestaat voor en door kunstenaars en bewoners van Rotterdam.
Zij biedt een platform dat ruimte biedt aan kunst van ieder genre, in iedere denkbare vorm. Als collectief brengen zij meer kleur en beweging in de straten en binnen de gebouwen van Rotterdam.
https://www.eelcovandenberg.com/
https://www.cretopia-rotterdam.nl/