Bericht van De Havenloods 31-8
De Reus van Rotterdam was aardig voor iedereen, terwijl hij zóveel gepest werd. Hij moet een eenzaam leven gehad hebben. Net zo eenzaam als zijn standbeeld nu in Wijkpark Oude Westen is. Rigardus Rijnhout (zo heette de reus) heeft een maatje nodig, bedacht de Rotterdamse striptekenaar Robert van der Kroft. En dat maatje gaat er komen. Over een dikke twee weken is de grootste Rotterdammer ooit niet langer alleen op de wereld.
Wat zou Batman zijn zonder Robin? Sjors zonder Sjimmie? Of Asterix zonder Obelix. Iedereen heeft een maatje nodig in het leven. Een partner. Een steun en toeverlaat. En dus ook de Reus van Rotterdam. Op dit moment wordt bedacht hoe dat maatje eruit gaat zien, iedereen mag daarbij helpen.
Leeszaal West
Tot 8 september kun je bij Leeszaal West op het Rijnhoutplein jouw ontwerp inleveren voor een Rotterdams superwezen, een partner van de Reus van Rotterdam. Het kan om een tekening gaan, een schets, maar je mag ook gewoon opschrijven hoe zo’n maatje eruit moet zien. Alle Rotterdammers kunnen meedenken, jong en oud.
Avonturen beleven
Op zaterdag 16 september gaat de Rotterdamse tekenaar Boy Akkerman het maatje live tot leven wekken tijdens het stripfestival ‘De Kracht van Beeldtaal’ dat Leeszaal West organiseert op het Rijnhoutplein, dat vernoemd is naar de Reus van Rotterdam. De bedoeling is dat het maatje van de reus daarna een plek krijgt op dat plein. Maar óók dat de twee samen avonturen gaan beleven, in een strip bijvoorbeeld.
Rigardus Rijnhout was een opvallende verschijning in Rotterdam en het Oude Westen, vooral door zijn lengte van 2 meter en 38 centimeter. De Reus van Rotterdam is de op een na langste man aller tijden in Nederland. En de grootste Rotterdammer ooit. Rijnhout woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn buitengewone lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis.
Reclamebord
Iedereen in Rotterdam kende hem en dat was niet altijd even leuk voor Rijnhout. Hij werd gepest, mensen maakten grappen over hem en regelmatig werd hem gevraagd of ‘het daarboven koud was’. Toch stond hij ook bekend als een van de aardigste mensen in de stad, iedereen mocht met Rijnhout op de foto, hij verhuurde zichzelf zelfs als reclamebord.
Spot en hoon
Rijnhout overleed in 1959 op 36-jarige leeftijd aan de hypofysetumor die de oorzaak was van zijn groeistoornis. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn fiets invalide geraakt. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: ‘Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud’.
De Reus van Rotterdam was aardig voor iedereen. Foto: Stadsarchief Rotterdam