Rotterdam - Bij stichting Krachtvrouwen Oude Westen hangt dezer dagen niet de vlag, maar de was uit. Rondom de voordeur van hun ontmoetingspand is een ruime waslijn gespannen waaraan kleurige kleding hangt. Voor Amina Ali Hussen, oprichter van Krachtvrouwen, is het de aanleiding om passerende mannen te vragen: ‘Heb je weleens je vrouw geholpen met de was ophangen?’ Het levert lachende, vrolijke en eerlijke reacties op.
Door Astrid van Unen
“Dit is dé manier om mannen aan te spreken op huishoudelijk werk”, zegt oprichter van Krachtvrouwen Amina Hussen, lachend in hun pand aan de Josephlaan. “Ik ben hier bezig met participatie van vrouwen. Maar zonder mannen komen we hierin niet verder.”
Tien jaar bestaat Krachtvrouwen Oude Westen alweer. Hussen kwam tot de conclusie dat ze met deze organisatie voor andere vrouwen iets kon betekenen nadat ze zelf besefte dat ze te geïsoleerd in Nederland leefde. “Ik woon meer dan dertig jaar in Nederland. Ik sprak de taal niet, maar wilde wel gezien worden als mens, en ik wilde mijn verhaal delen. Veertien jaar geleden ben ik de straat hier opgegaan en begonnen met praten. Zo heb ik Nederlands geleerd, gewoon op straat. Ik heb drie maanden rondgelopen in de wijk en toen wist ik: ik ben niet alleen. Er zijn veel meer vrouwen zoals ik die gezien willen worden en contact willen maken.”
Niet mij, maar wij
Inmiddels biedt Krachtvrouwen Oude Westen al ruim tien jaar lang elke week een programma aan met cursussen over opvoeding van kinderen, huiselijk geweld en milieubewust leven. Wekelijk ontbijten en koken de vrouwen samen. Ook zijn er Moeders van de Wijk, die door de buurten lopen om te zien wat goed gaat en wat niet. “Mensen weten: het gaat niet om mij, maar om wij.”
Uit alle windstreken
Hussen komt zelf oorspronkelijk uit Somalië, maar de bezoekers van Krachtvrouwen komen uit alle windstreken. “Normen en waarden zijn belangrijk”, zegt ze. “Samen zijn, samen koken, spreken en vooral: luisteren. In deze wijk wonen zo’n zesduizend vrouwen met meer dan honderd nationaliteiten. Ook al verstaan we elkaar niet altijd, we spreken allemaal de taal van de liefde.”
Sterke vrouw
De deur is zeven dagen per week open. “Ook voor mannen”, benadrukt Hussen. Nu hangt er kleding buiten om zo aandacht te vragen “voor de vrouw, moeder, dochter en zus”, zegt ze. Krachtvrouwen Oude Westen wil hiermee bereiken dat de man, vader, zoon en broer meer hun best gaan doen om hun “tegenhanger” beter te ondersteunen, hen te helpen en bij te staan waar nodig is.
Het jaar van de sterke en strijdige vrouw
“2025 is het jaar van de sterke en strijdige vrouw”, stelt ze. Maar ook sterke vrouwen hebben soms een steuntje nodig. Met de was buiten biedt ze de kans om een mooie dialoog aan te gaan. “Wanneer heb jij voor het laatst je vrouw geholpen?” vraagt Hussen aan een passerende man. Hij lacht, kijkt omhoog en zegt ietwat verlegen: “Ja, dat doe ik weleens.”
Krachtvrouwen Oude Westen zit aan de Josephlaan 62 in Rotterdam.
Bron:Havenloods